Frågor och svar

Här nedan finner du en sammanställning av de vanligaste frågorna och svaren, samt möjligheten att få din egen fråga besvarad.

Svar på vanliga frågor:

Varför har jag fått ett inkassokrav?
Ett inkassokrav skickas ut när en faktura inte betalats i tid trots påminnelse. Har du betalat fakturan eller påminnelsen innan du mottagit inkassokravet så är det viktigt att du kontrollerar vilket datum som du gjorde betalningen. En betalning bokförs vanligtvis på mottagarens konto nästkommande dag och är inkassokravets utskriftsdatum samma som det datum vi mottog er betalning så är du skyldig att betala ränta och inkassokostnaden.
Jag har betalat! Varför får jag ett inkassokrav?
Har du betalat fakturan eller påminnelsen innan du mottagit inkassokravet så är det viktigt att du kontrollerar vilket datum som du gjorde betalningen. En betalning bokförs vanligtvis på mottagarens konto nästkommande dag. Är inkassokravets utskriftsdatum samma som det datum vi mottog er betalning så är du skyldig att betala ränta och inkassokostnaden. Då behöver du reglera mellanskillnaden för att skulden ska bli helt löst.

Om du har betalat i tid och ändå fått ett inkassokrav så kontakta oss.
Vad ska jag göra efter att ha fått ett inkassokrav?
För att din skuld inte ska växa mer och riskera att skickas vidare till Kronofogden så är det viktigt att du betalar innan det förfallodatum som framgår på inkassokravet. Kommer du inte kunna betala i tid så är det viktigt att du kontaktar oss och meddelar detta, vi kan då se vilka möjligheter det finns för att du ska kunna bli skuldfri.
Varför växer min skuld?
En förfallen skuld växer ju längre den förblir obetald. I samband med att ett inkassokrav skickats ut så tillkommer en inkassoavgift på 180 kr. Utöver denna avgift så tillkommer eventuellt även dröjsmålsränta för varje dag som skulden ligger obetald. Om ett inkassokrav förfaller så skickas det vidare till Kronofogden och då tillkommer ytterligare 640 kr i avgifter. Därför är det viktigt att agera snabbt och betala skulden eller kontakta oss för att se vilka möjligheter som finns för att du ska kunna bli skuldfri.
Vilka lagar gäller vid räntedebitering?
Dröjsmålsränta i ett fordringsförhållande bör regleras genom avtal mellan parterna. Om inte avtal om dröjsmålsränta finns, eller att den är angiven i särskild lagstiftning, gäller Räntelagens bestämmelser. Räntelagen anger att dröjsmålsränta kan tas ut med Riksbankens, vid var tid gällande, referensränta med ett tillägg om 8 procentenheter.
Måste jag betala inkassoavgiften?
Ja. Om skulden är förfallen till betalning och du har fått ett kravbrev från oss så är du skyldig att betala en inkassokostnad. Denna uppgår för närvarande till 180 kr och är författningsreglerad.
Vad händer om jag inte betalar inkassokravet i tid eller överhuvudtaget?
För att ärendet ska kunna avslutas hos oss så behöver vi motta en fullständig betalning på den aktuella skulden. Om detta inte sker inom det förfallodatum som framgår på inkassokravet, så riskerar du att ärendet skickas vidare för indrivning till kronofogdemyndigheten. Delvis så ökar skulden då ytterligare med nya avgifter, samt så riskerar du att erhålla en betalningsanmärkning vilken minskar din kreditvärdighet och framtida möjligheter att ta nya lån och handla på faktura.
Får jag en betalningsanmärkning i samband med ett inkassokrav?
Ett inkassokrav medför ingen betalningsanmärkning utan är snarare som ytterligare en påminnelse. Däremot innebär det att du behöver betala en extra avgift (inkassoavgift om 180 kr) samt eventuell dröjsmålsränta. Betalar du inkassokravet i tid så påverkar det alltså inte din kreditvärdighet och möjlighet att ansöka om lån hos kreditgivare.

Om du däremot inte betalar i tid och ärendet skickas vidare för betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten så riskerar du att få ett så kallat utslag. Detta kan i sin tur leda till en betalningsanmärkning.
Jag kan inte betala hela eller delar av skulden innan förfallodatum.
Kommer du inte kunna betala i tid så är det viktigt att du kontaktar oss och meddelar detta, vi kan då se vilka möjligheter det finns för att du ska kunna bli skuldfri.
Om jag har betalat inkassokravet men efter förfallodatum, vad händer då?
Det beror helt på med hur många dagar efter förfallodatum som betalningen gjordes. Antingen så har ärendet hunnit skickas till Kronofogdemyndigheten eller så har detta ännu inte gjorts. Kontakta oss för att ta reda på status på just ditt ärende.
Finns det möjlighet att dela upp betalningen av skulden?
Kontakta oss för att se vilka möjligheter det finns för att du ska kunna bli skuldfri. Kontakta oss här.
Vart hittar jag OCR-nummer och betalningsuppgifter till mitt inkassokrav?
Alla dessa uppgifter ska finnas i kravbrevet, mailet eller SMS:et som du fått från oss. Vårt BG-nummer är 304-1860. Det är viktigt att du anger korrekt OCR-nummer vid betalning för att undvika vidare indrivning av ärendet.
Jag har returnerat, inte fått eller inte beställt de varor/tjänster som inkassokravet avser, vad ska jag göra?
Du bör i första hand kontakta den leverantör där du gjort köpet/beställningen för att se om din retur eller makulering av köp är genomförd. Skulle detta inte vara möjligt eller om du anser att kravet inte är korrekt så kontakta oss omgående på 08-40 80 91 94 eller via kundtjanst@notia.se
Jag har fått ett betalningsföreläggande från Kronofogdemyndigheten, vad ska jag göra?
Detta innebär att du inte genomfört en fullständig betalning av din skuld eller inte betalat inkassokravet inom utsatt tid. När du skrivit under delgivningskvittot så har du 10 dagar på dig att reglera hela skulden till oss.

Kommer du inte kunna betala hela eller delar av skulden så behöver du ta kontakt med oss omgående för att inte riskera att få en betalningsanmärkning.

Hittar du inte svar på din fråga?

Skulle du inte finna svar på din fråga här så kan du kontakta oss genom formuläret nedan.

Tack för din fråga! Vi besvarar den så snart vi kan.
Oops! Något gick fel.. vänligen försök igen eller kontakta vår kundtjänst.

Har du fått brev från oss?

Har du fått ett brev med krav från oss på Notia betyder det att du missat att betala en faktura (eller låneavi) i tid. De uppgifter du behöver för att betala finns i brevet du har fått från oss. Du kan även logga in nedan för att se ditt ärende.

Så här betalar du din skuld:
Genom att betala före förfallodagen undviker du ytterligare lagstadgade avgifter och krav. Alla uppgifter som behövs för att betala finns i brevet från oss. Du anger det OCR-nummer som finns på kravet som referens på din betalning. Vill du kontakta oss gör du det enklast via vår kundtjänst.

TILL KUNDTJÄNST

Så här betalar du din skuld:

Genom att betala före förfallodagen undviker du ytterligare lagstadgade avgifter och krav. Alla uppgifter som behövs för att betala finns i brevet från oss. Du betalar till vårt Bankgiro 304-1860 och anger det OCR-nummer som finns på betalningspåminnelsen eller inkassokravet som referens på din betalning. Har du frågor gällande inkassokravet så se om du får svar här, annars vänd dig till vår kundtjänst.

Kan du inte betala
Kommer du inte kunna betala i tid så är det viktigt att du kontaktar oss och meddelar detta, vi kan då se vilka möjligheter det finns för att du ska kunna bli skuldfri.

TILL KUNDTJÄNST